En helg över.

Och inte blev det mycket gjort heller. Idag var vi faktiskt och tittade på ett hus (Pierre lillasyster ska köpa) och så har vi såklart handlat massor på Coop för veckan! I övrigt så har vi bara jobbat.
I veckan blir det ju som sagt fullt ös, men det ska nog funka ändån. Imorn är mina dubbelbokade möten, stallmöte och personalmöte, bra jobbat! Måste tyvärr prioritera jobbet, då vi har väldigt mycket ändringar där som jag måste veta om för att ens kunna logga in på morgonen och jobba.
 
Oftast när jag har lite för mycket att göra så brukar det av någon anledning bli ganska bra strukturerat och så fixar man även sånt man inte räknat med i bara farten, så ser verkligen fram emot veckan!
 
Zammie ska ridas ut och kanske tömköras en dag. Om jag hinner nästa helg så ska Zammie badas och täckas. Ingen ide att göra det nu då det ska vara fint väder här hela veckan, så då får hon fortsätta vara naken ute!
 
 


Tänkt och tyckt..

Fick lite inspo från Yrsas inlägg häromdagen. Dock var det ju inget roligt att läsa, men väldigt bra att tycka till om hur man vill ha det! Här kan ni läsa hennes inlägg. Och jag tillägger redan nu, detta inlägget är INTE riktat mot någon.
 
Så, spöanvändning då?
Jag tycker att alla ska ta en allvarlig funderare på varför man använder spö på sin häst. Den största anledningen jag använder spö är som förlängd arm, t.ex vid utsläpp där vi släpper våra hästar från box till hage, ibland stannar dom upp och ska pyssla med något på vägen ner till hagen, då kan ett spö vara på sin plats att visa dom att fortsätta ner i hagen, hålla ut spöet för att "göra sig större" istället för att dom försöker springa tillbaka till stallet.
Ser jag tillbaka på min användning av spö, så kan jag ärligt säga att jag använt spö vid ett flertal tillfällen på alla mina hästar. Men användningen har aldrig gått längre än till ett pet, för att göra hästen uppmärksam. Det har oftast räckt med endast ett pet och att jag har hållt kvar i spöet hela passet, för budskapet har gått fram direkt. Zammie däremot har blivit på tok för skärrad bara man håller i spöet, ett pet är ett pet för mycket för henne. Så jag ser idag ingen anledning alls till att använda spö, varken vid tömkörning eller ridning. Skulle hon däremot ändra sin energi och framåtbjudning så kommer jag använda spö för att visa i vilken riktning jag vill att hon ska lägga sin energi. Inte mer än så.
Idag så ser man tyvärr ett allt skarpare användande av både spö och sporrar, ända upp till ELIT. Vad har man för förväntningar när man använder ett spö för hårt? Hästen kommer knappast koppla ihop det med något trevligt. Man kan få hästen att göra saker på ett bra mycket trevligare sätt. Tyvärr betyder synen av ett spö något för många hästar som vi knappt kan ana.
Spöet introduceras tidigt, för barn på envisa ponnyer och redan där tycker jag att det borde ändras. Kanske är ponnyn envis/"dum" av en anledning? Att visa på att barn ska piska ponnyn till den gör som barnet vill är helt fel ände att börja i, men en allt för vanlig ände tyvärr. Ofta på ponnytävlingar ses spöanvändning, inte alltid som något negativt men behöver verkligen var annan unge ha ett spö?
Tankarna är många och som jag sa, av vilken anledning använder DU spö?Att ta sig vatten över huvudet!?

Det är precis så jag kände imorse. Först kände jag mig fruktansvärt dum, varför trodde jag att det skulle funka? Fast sen ändrade jag mig och försökte se potentialen..
Jag använde hackamore för första gången på Zammie idag. Förmodligen första gången för henne nånsin! Hon tyckte inte alls att det var okej nånstans. Först ledde jag ner henne och hon reagerade inte nämnvärt på att bli ledd i hack utan följde med mig som vanligt. Väl på banan så började jag föra hennes huvud åt sidorna när hon stod stilla - hon blev helt kavat, kastade upp huvudet och flyttade sig undan från mig fast åt fel håll, började då gå bredvid henne och höll tömmarna som man håller tyglar för att få framåtbjudningen som hjälp. Så fort jag bara petade på tömmarna, så att det blev ett litet litet tryck över nosen så tvärnitade hon och kastade upp huvudet ännu högre och något tal om att svänga var helt uteslutet.
Började gå bakom med långa tömmar, helt utan tryck och det funkade bra dock gick det fortfarande inte att svänga. Så fort man bara tog lite grann så kastade hon sig runt så hon stod med huvudet mot mig, kastade med huvudet och såg väldigt skärrad ut. La henne då på volten som hon väl vet vad det betyder, så länge tömmarna var långa så gick det bra men fortfarande minsta pet så gick hon in i sig själv. Valde att avbryta där då hon var på tok för skärrad. En kvart, tjugo minuters "jobb" blev det men hon var svettig ändån, så ja, jag konstaterade bara att detta kommer det krävas lite annat arbete för att få det att fungera och för att hon ska acceptera det.

Zammie går alltid undan för tryck och är naturligt väldigt följsam, men detta var en helt ny sida av henne som jag såg. Hon har ju fått blackout förut, men det har släppt på sekunder bara, detta hängde i och hon var en gång nära att hoppa baklänges in i staketet, där hon kunde ha gjort sig rejält illa. Det var en panikslagen häst och jag var ju såklart precis hela tiden beredd att släppa efter på tömmarna så hon aldrig riskerade att dra iväg och få ännu större tryck.
Hur som helst, hon gick bäst på volten när hon hade lite tempo, så jag ska låta detta vara och se om det eventuellt funkar att rida i hacket, då har jag ju större möjlighet att få henne att gå framåt och även vikthjälperna för att svänga.