Spara på hästen!

Som ni vet tar jag det väldigt lugnt med Mollys igångsättning. Inte bara för den anledning att jag haft dåligt med tid, det har snarare passat Molly väldigt bra!
 
Anledningen till att jag vill ta det lugnt med Molly är för att hon inte är tränad, varken för trav eller ridning på många år. Hon har bara gått i lösdrift med föl vid sidan, sedan 2006 ungefär. Hennes grundkondition var nästintill obefintlig, som jag berättat tidigare så flåsade hon bara mellan hagen och stallet (ca 200 meter) i Berga. Men det var bara i början när hon kom, det är inte alls så nu. Utan nu flåsar hon om dom skenat omkring i hagen, ganska befogat kanske?
 
 
Under träning så försöker jag göra vettiga övningar. T.ex så får hon bara gå på rakt spår när vi rider ut och vi skrittar på i ett högt tempo. Som en powerwalk! När vi är på ridbanan och tömkör så jobbar vi mer på böjt spår. Det av anledning att hon då inte har ansträningen med ryttare på ryggen utan kan jobba "fritt". Jag tycker det kompletterar sig väldigt bra att variera på det sättet. Hon är fortfarande stel i kroppen, vilket jag oftast sett när hon travar i hagen, just när hon inte gjort något på några dagar. Det stela visar sig väl just när jag vill ställa henne på böjt spår, hon är ovillig stundtals men kommer neråt och framåt efter en stunds jobb och blir sedan helfin i kroppen och väldigt lyhörd. På det sättet är hon väldigt trevlig att jobba med, att hon är himla lyhörd!
 
Till saken kanske?
Jo, om jag vill tävla seriöst? Nej, men jag vill ha henne i så pass fin form att vi ska klara av tuffare dressyr/hopp-pass på ridbana och även kunna starta lättare klasser. Alltså i princip i tävlingskondition. För det så måste jag tänka på både kortsiktig planering och långsiktig planering. Igångsättningen är första fasen för oss. Fas två blir att underhålla konditionen och börja bygga muskler. Fas tre är ju såklart att underhålla både ock.
För mig innebär igångsättningen det mest värdefulla för att ta sig dit. Jag vill ha en frisk och stark häst! Det får jag av ett gediget skrittarbete, som stärker ben och gör att den kommer igång. Helst ska man skritta en timme fem dagar i veckan både på väg och i skogen för att sedan trappa upp det genom att ta längre turer ute ett par veckor till och sedan lägga till travarbete lite försiktigt.
Jag tycker man märker av ganska snart vad hästen klarar av och inte, har man en häst med bra grundkondition så kan man öka tempot snabbare än vad jag kan göra idag. Men man ska vara lyhörd för sin häst såklart! När jag ska trappa upp tempot och lägg in trav så kommer jag göra det i intervaller. Skritta hästen varm, trava i några minuter för att sedan vila i skritt tills pulsen lagt sig, trava några minuter och sedan vila tills pulsen lagt sig igen.
 
 
Det här är min plan, och det ska bli himla spännande att få fart på Molly och se hur allting artar sig, kommer uppdatera vartefter såklart! Jag kommer fortsätta ta det i våran takt och absolut inte för snabbt, så det kommer inte bli någon uppdatering varje vecka, eftersom det inte finns så mycket att skriva om det som det skulle göra när man har en häst i full kondition då man gör olika övningar var och varannan dag.
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: